fbpx

Gavrilița, pentru Euronews: Continuăm aderarea la UE, dar nu urmărim scopul de a face parte din NATO

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unui interviu pentru Euronews că R. Moldova continuă aderarea la Uniunea Europeană, însă nu urmărește scopul de face parte din NATO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Gavrilița a condamnat operațiunile militare din Ucraina și a adăugat că susține cu fermitate independența și integritatea teritorială a țării.

„Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă. Dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuăm cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. neutralitatea ei este consacrată în constituție și ne așteptăm ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a fost întrebată și care este planul R. Moldova în caz că Rusia invadează țara noastră.

„Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentrați pe gestionarea fluxurilor mari de refugiați. Avem peste 250.000 de oameni care au trecut granița din Ucraina. Avem 120.000 care sunt estimate să fi rămas în Moldova, care este cel mai mare număr din Europa ca proporție a populației.

Suntem la capacitatea noastră actuală și avem nevoie de mult ajutor și asistență internațională pentru a face față acestei crize umanitare masive. Așa că ne concentrăm cu privire la provocările cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic”, a răspuns ea.

În ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la UE, Gavrilița a relatat că autoritățile de la noi sunt conștiente că procesul este de lungă durată.

„Știm că procesul de integrare este un proces de transformare de durată. În același timp, ținând cont de problemele de securitate din regiune, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal important pentru locuitorii țărilor care au depus cererile, o dovadă a faptului că sunt bineveniți într-o lume liberă.

Suntem bineveniți în UE, acolo unde valorile democratice, supremația legii și a respectului față de drepturile omului, a dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem gata să ne facem tema pentru acasă necesară pentru a atinge standardele de aderare la UE”.

Articole asemănătoare

Back to top button