fbpx

foto, video | Și porcii ascultă muzică. La o fermă din Moldova animalele joacă fotbal și se delectează cu melodii internaționale

La o fermă de porci din satul Speia, animalele au un regim special. Pe lângă faptul că proprietarul, Vitali Radulov, le delectează cu mâncare și apă proaspătă mereu, acestea au parte și de pauze muzicale. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Porcii sunt hrăniți cu produse naturale, spune fermierul. Amestecul de cereale și făină de soia este pregătit pe loc. Din coridorul de la intrare ajungi în depozitul de cereale. Lângă grămezile de grâu și orz se află o râșniță electrică în care muncitorii încarcă cerealele împreună cu făină de soia, bogată în proteine. Toate sunt fărâmițate și transformate într-un amestec cu care sunt hrăniți porcii.

Vitali afirmă că folosește pentru animale doar produse naturale. Cerealele sunt crescute pe câmpurile din preajmă de fermierii locali, iar soia este importată din Ucraina.

Oamenii de la țară, care mai cresc câte un porc în gospodărie, nu au timp de propriile stresuri, cu atât mai mult de starea psihologică a animalelor. Vitali Radulov însă a remarcat că porcii „supărați” mănâncă și nu adaugă în greutate atât cât ar trebui. În medie, „ratează” câte 20 de grame pe zi. Ținând cont de numărul de capete și de zilele în care ar trebui să ajungă la greutatea optimă pentru vânzare – 1500 de porci și 100 de zile – vorbim despre 3000 de kilograme sau circa 4000 de euro.

Ca să nu piardă acești bani, fermierul are grijă ca animalele să fie tot timpul calme. A automatizat procesul de alimentare cu hrană și apă, menține o temperatură constantă în încăperile ventilate, și spală periodic podeaua care are orificii speciale.

„Știți vorba „boala porcului”? Animalele așa ar trebui să comporte în mod normal – să mănânce și să bea pe săturate, apoi să doarmă și să adauge în greutate”, a spus Vitali pentru UNDP.

Din când în când, chiar le pornește muzică sau le organizează jocuri. A inventat un fel de fotbal pentru animalele hiperactive. Ca să nu se ia la harță cu cele din jur, le aruncă sticle din plastic umplute cu pietricele pe care porcii le aruncă dintr-o parte în alta cu râturile, până obosesc și se liniștesc.

Articole asemănătoare

Back to top button