fbpx

foto, video | Scările de la Valea Morilor, inaugurate cu fanfară, dar fără pantă pentru cărucioare: Ar putea fi instalat un teleferic

Scările de granit de la „Valea Morilor” au fost astăzi inaugurate astăzi cu mare fast, dar cu o lipsă la fel de mare – banda pentru părinții cu cărucioare și pentru persoanele cu nevoi speciale.

Autoritățile spun că facilitarea accesului pentru cărucioare nu a fost prevăzută în proiectul de reconstrucție, dar menționează că după formarea unui consiliu municipal nou, acest subiect va fi discutat.

„Constructorii au lucrat foarte calitativ și sper că studenții de la USM, dar și chișinăuienii, vor avea marea plăcere să se plimbe pe scări.

Cred că anul viitor la consiliul municipal vom discută problema respectivă (lipsa unei pante pentru cărucioare). Poate vom organiză amenajarea unei benzi.

Proiectul inițial a fost majorat cu 3 milioane de lei și noi ne-am pus ca scop inițial doar reconstruirea scărilor vechi. Aceste scări, cu toate că erau construite în anii ’70, ele nu aveau o fundație de beton și din cauza asta cu timpul au degradat foarte mult. După reconstrucție, cred că vor ține cel puțin 100 de ani”, a declarat primarul general interimar, Adrian Talmaci.

Pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu, menționează că în viitor ar putea fi instalat un teliferic pentru a ușura accesul persoanelor cu cărucioare în parcul Valea Morilor. Tot el a precizat că, în comparație cu scările de la Odessa, amenajate în preajma portului, scările de la Chișinău sunt mai frumoase, dar și mai multe – 224 în capitală și 92 la Odessa.

Menționăm că reabilitarea scărilor de la intrarea în parcul Valea Morilor a fost posibilă datorită unui grant în valoare de 18,970 milioane de lei din partea Consiliului local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti, România.

Consiliul municipal Chișinău a alocat 3,5 milioane de lei, suplimentar, pentru o serie de lucrări aferente construcției. Repararea scărilor a început în luna mai 2018 și a fost finalizată pe 31 iulie anul curent.

Au fost reabilitate fundația și pereții de sprijin, amenajarea a patru căi secundare de acces spre scară, precum și montarea corpurilor de iluminat pe bază de LED, de-a lungul construcției.

Scuarul dedicat eroilor MAI căzuți la datorie a fost renovat din sursele prevăzute în bugetul local pentru anul 2019. Costul proiectului este de cinci milioane de lei.

Articole similare

Close