fbpx

foto | Pandemia afectează sistemele de observație meteorologică. Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că pandemia de coronavirus „își lasă amprenta” și asupra sistemelor de observație meteorologică utilizate cu scopul de a preveni fenomene precum uraganele. Din cauza traficului aerian redus, specialiștii sunt limitați în informații și este mult mai dificilă colectarea acestora.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Există de obicei 30 de sateliţi meteorologici, 200 de sateliţi de cercetare, peste 10.000 de staţii meteorologice de suprafaţă, automate sau dotate cu personal, 1000 de staţii aerologice (la altitudine), 7000 de nave şi 3000 de aeronave comerciale care măsoară parametrii cheie privind atmosfera, uscatul şi suprafaţa oceanelor.

Foto: WMO

De la începutul pandemiei de COVID-19, numărul măsurătorilor realizate de avioanele comerciale a scăzut în medie cu 75% – 80% şi cu 90% în anumite regiuni ale lumii, precum tropicele şi emisfera sudică.

„Odată cu apropierea sezonului uraganelor în Atlantic, pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare suplimentară. Prin urmare, este esenţial ca guvernele să acorde atenţie capacităţilor lor naţionale de alertă timpurie şi de observaţie meteorologică”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat publicat de World Meteorological Organization.

Sistemul global de observaţie al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) stă la baza tuturor serviciilor şi produselor meteorologice şi climatologice oferite de ţări cetăţenilor.

Articole asemănătoare

Back to top button