fbpx

foto | Indienii, africanii și arabii, încântați de fructele moldovenești. Merele autohtone, înalt apreciate la o expoziție din Spania

Merele, prunele și strugurii moldovenești au parcurs mii de kilometri ca să ajungă la sfârșitul lunii octombrie la o expoziție internațională desfășurată la Madrid, Spania. Această ocazie a deschis calea către noi piețe de desfacere pentru producătorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, care au participat la eveniment cu un stand comun.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fructele proaspete prezentate la expoziție de „Moldova Fruct” și „Dnestrovskii Fruct” au fost pe placul comercianților din mai multe țări, inclusiv cele de pe continentul african, India și Arabia Saudită.

„Standul nostru comun a fost vizitat de peste 130 de importatori, care s-au arătat încântați de gustul și calitatea produselor noastre. Cu mulți dintre ei am stabilit contacte și chiar am ajuns la anumite înțelegeri. Astfel, comercianții din Africa de Nord ne-au propus să le livrăm un lot mic de mere, de probă. Piețele noi nu se cuceresc într-un an, important că avem perspective reale de fi vândute cu succes pe continentul african”, a declarat Iurie Fală, președintele Asociației „Moldova Fruct”.

Producătorii și exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat totodată și una din cele mai mari piețe agroalimentare din lume – Mercamadrid. Astfel, ei s-au familiarizat cu preferințele consumatorilor de fructe din Madrid, precum și cu cerințele față de calitate și standardele de marketing.

 „Prin susținerea acestei inițiative ne-am propus să contribuim la crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a spori competitivitatea lor, stimulând astfel exportul de mărfuri din regiune. Și nu e vorba doar de fructe. Suntem bucuroși să constatăm că prin efortul nostru comun mărfurile moldovenești cuceresc noi piețe, iar geografia exportului se va extinde”, susține Maxim Cataranciuc, manager de proiect la PNUD.

Iurie Diuță, președintele Asociației „Dnestrovskii Fruct” susține că participarea la expoziție le-a deschis noi oportunități. Acesta a reușit să discute cu importatorii din Orientul Mijlociu și Israel. Astfel, întrepriderea a identificat noi consumatori la mii de kilometri distanță.  La rândul său, Liubomir Vaipan, producător de struguri din Căinari, spune că importatorii cu care s-au întâlnit au manifestat interes față de toate fructele proaspete din Moldova.

Participarea la expoziție a fost posibilă datorită sprijinului Suediei și PNUD, oferit în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.

Articole asemănătoare

Back to top button