fbpx

foto | Boris Lupașcu, numit judecător la CC de socialiști și PP Șor, a renunțat la mandat

Avocatul Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC) vineri, 23 aprilie, solicită anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de judecător la Înalta Curte. Potrivit Ziarului de Gardă, într-o scrisoare adrsată Parlamentului R. Moldova și Curții Constituționale, Lupașcu solicită anularea mandatului prin care a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării pe 23 aprilie 2021 de către Parlament a hotărârii de numire a subsemnatului în funcția de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonizată prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și neacceptând categoric lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție, în legătură cu renunțarea benevolă la mandatul încredințat”, a scris Lupașcu.

Foto: ZDG

Majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR  a votat vineri, 23 aprilie, Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Ulterior, Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).

Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Aceștia i-au acuzat pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Tot vineri seara, 23 aprilie, în baza unei sesizări depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim, mai notează ZIarul de Gardă.

După deciziile socialiștilor cu privire la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția, europarlamentari și mai multe misiuni diplomatice „au condamnat decizile aprobate de către Parlamentul de la Chișinău”, menționând că acestea sunt un atac asupra CC.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button