fbpx

foto 18+ | A fost bătut pentru a-i lua bicicleta, a ajuns la Urgență, dar îngrijirile s-au lăsat așteptate, pentru că… „nu era în baza de date”

Doi tineri din Chișinău au trăit un adevărat coșmar după ce au fost bătuți, preliminar, pentru a fi deposedați de biciclete, în timp ce se plimbau în scuarul Catedralei. Potrivit realitatea.md, care citează Ziarul de Gardă, unul dintre ei a ajuns în stare gravă la spital, după ce un grup de șase persoane în stare de ebrietate, fără vreun motiv, l-a snopit în bătăi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre Lucian, pasionat de mic de trucuri cu bicicleta. Tatăl său, Nicolae Crăciun, a povestit pentru sursa citată că, de obicei, împreună cu alți colegi, mergeau în parcurile din Chișinău, după serviciu, și făceau sport.

Joia trecută, însă, fiul l-a sunat și a reușit doar să-i spună că este la Spitalul de Urgență:

„Pe la ora 11:40 (noaptea, n.r.), noi am fost telefonați de fiul Lucian, care a reușit să ne comunice că este în salvare și că a fost bătut. Respectiv, eu împreună cu soţia ne-am deplasat la Spitalul de Urgenţă unde l-am gasit pe Lucian şi pe Anton prietenul său, în cărucior, în holul Spitalului de Urgenţă, la primul etaj. 

La întrebarea mea către medicul de gardă privind cauza neintervenirii cu investigaţii, având în vedere starea gravă în care se afla fiul meu, capul căruia era însângerat, ochii inflamați şi însângerați, încât nu-i putea deschide deloc, buza ruptă şi dinţii de jos distruşi, mi s-a explicat că încă nu este întrodus în baza de date”.

Ulterior, administrația Institutului de Medicină Urgentă a venit cu o explicație, precum că a respectat toate procedurile:

„Primul contact al doctorului urgentist cu pacientul a avut loc în două minute după sosire. Algoritmul de triaj permite 15 minute. Dacă excludem deficiențele în comunicare cu tatăl pacientului, toate procedurile de evaluare, examinare și tratament s-au făcut în conformitate cu prevederile actelor normative care reglementează deservirea pacienților în Departamentul de Medicină Urgentă. Aducem scuze tatălui pacientului pentru cele întâmplate.  

Facem apel la rude să manifeste înțelegere si să permită lucrătorilor medicali să-și exercite funcțiile de acordare a asistenței medicale urgente pacienților. Dacă analizam cazul, vedem că învestigația de bază, tomografia computerizată, a fost realizată după 15 minute de la sosirea pacientului. Acesta este un timp foarte bun. Este necesar de menționat că, în acel moment, în Departamentul de Medicină Urgentă erau în proces de evaluare, examinare și tratament încă 19 pacienți, dintre care unul în zona roșie”. 

Între timp, poliția i-a identificat pe cei care au bătut tinerii, dar nu i-a reținut pentru 72 de ore, ci au dechis doar o cauză penală pentru huliganism.

Familia victimelor și-a luat un avocat. Ion Vîzdoagă a declarat că primele presupuneri sunt că suspecții și-ar fi dorit să deposedeze tinerii de biciclete.

Articole asemănătoare

Back to top button