fbpx

Fost comandant al Armatei SUA: Administraţia Biden trebuie să elaboreze o strategie care să includă Republica Moldova

Administrația Biden trebuie să elaboreze o strategie care pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova și Transnistria. Declarația făcută pentru emisiunea Conexiuni de la TVR Moldova în aparține lui Ben Hodges, fost comandat al Armatei SUA în Europa și ex-șef al forţelor terestre aliate NATO.

Hodges a lăudat mesajele transmise de Maia Sandu Kremlinului, referitoare la prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, menționând că la fel de clare ar trebui să fie și mesajele liderilor europeni. La fel, acesta a vorbit și despre soluționarea conflictului din Ucraina.

„Preşedintele dumneavoastră a demonstrat foarte mult curaj chiar în timpul primei săptămâni de mandat, atunci când a declarat că a venit timpul ca soldații ruși să plece din Transnistria. Este un început măreţ, când un lider politic începe să vorbească atât de clar. Mi-aş dori ca şi liderii politici din Berlin şi Paris să vorbească la fel de clar. Va fi necesar ca Berlinul şi Parisul să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a se obţine acest lucru. (…)

Când preşedintele Biden i-a spus preşedintelui Putin despre faptul că suveranitatea Ucrainei este prioritatea noastră, a fost enunţată de fapt, o declaraţie de politici, dar noi încă nu avem o strategie care să susţină aceste politici. Cred că administraţia trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu o politica sa în privinţa Transnistriei. În mod evident, rezultatul pe care ni-l dorim ar fi ca trupele blindate ruseşti să înceapă părăsirea unor astfel de regiuni, precum Transnistria”, le-a spus fostul comandant jurnaliștilor.

Hodges a punctat că dacă Kremlinul și-ar dori, nu ar exista victime ale conflictului armat din țara vecină, informează TVR Moldova. În același timp, conform lui, militarii ruși sunt bine-echipați și au capacități mari. „Dezinformarea este parte a forţelor ruse, ca tancurile şi artileria. Şi dorinţa de răspândi minciuna, de a induce în eroare, de a crea naraţiuni false este una din metodele pe care le aplică”, a conchis militarul.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button