fbpx

Fermierii anunță proteste în mai multe raioane: Măsurile cerute nu au fost adoptate, situația s-a înrăutățit

Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova anunță că marți, 21 iunie, de la ora 10:00, membrii organizației vor organiza un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. Acțiunea vine după ce, în urmă cu o săptămână, fermierii au cerut sprijinul decidenților guvernamentali și parlamentari, dar solicitările lor ar fi rămas fără răspuns concret.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cu părere de rău, în toata aceasta perioada doamna prim-ministru așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației noastre. Iar ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat. Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în trei zile, ceea ce nu s-a întâmplat”, anunță Asociația Forța Fermierilor.

Membrii organizației au adăugat că măsurile cerute nu au fost adoptate, iar în ultima săptămână situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare.

„Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit pănă la 24 mii lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%!

Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grău și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea soarelui din Ucraina”, arată organizația din Republica Moldova.

Membrii reiterează că evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest „va fi imediat curmată”.

„Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se subliniază în declarația oficială a organizației de fermieri.

Articole asemănătoare

Back to top button