Explicație: Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate atribuite moldovenilor
Autoritățile explică cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate atribuite moldovenilor în contextul crizei energetice și a ultimelor scumpiri.
PASUL 1: Se calculează VENITUL DISPONIBIL al familiei:
Venitul disponibil = Venitul total – (minus) cheltuielile minime – (minus) creditul ipotecar. Creditul ipotecar inclus în formulă nu va depăși 50% din cheltuielile minime și va fi luat în considerare începând cu facturile din decembrie.
Cheltuielile minime se calculează după cum urmează:
Pentru primul membru al familiei se atribuie cheltuieli minime garantate de 3.500 de lei. Pentru următorii membri – 2.400 de lei. Exemplu: pentru o familie cu 4 membri cheltuielile minime total sunt egale cu 3.500 de lei + 2.400* 3 = 10.700 de lei.
PASUL 2: se calculează CHELTUIELILE PROGNOZATE PE ENERGIE.
Cheltuielile pe energie se calculează ca media de 5 luni în baza NLC-ului introdus și a datelor de la furnizori. Se iau în calcul maximum 250m3 de gaz, 2.500 kw/h și 1.5 Gca.
PASUL 3: Se stabilește GRADUL DE VULNERABILITATE în funcție de ponderea cheltuielilor pe energie din venitul disponibil.
Așadar vulnerabilitate:
Foarte ridicată: dacă cheltuielile prognozate pe energie depășesc 95% din venitul disponibil.
Ridicată: 35% – 94%
Medie: 20-35%
Scăzută: 10-20%
Non-vulnerabil: 0.1%
Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a anunțat miercuri, 30 noiembrie, modul în care statul va compensa tariful la energie electrică. Potrivit oficialului, peste 70% din toate locuințele se încadrează în categoria de vulnerabilitate ridicată și foarte ridicată.