Experți, despre refuzul R. Moldova de a impune sancțiuni Rusiei: O decizie rațională determinată de un anumit context politic și geopolitic
Decizia autorităților de la Chișinău de a nu impune sancțiuni Rusiei este apreciată diferit de către experți. Unii susțin că anume așa Republica Moldova își menține poziția de miel blând, iar alții consideră decizia una rațională în contextul actual geopolitic.
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a spus la Radio Chișinău că autoritățile moldovene ar fi putut folosi conjunctura actuală pentru a ieși de sub influența rusă, însă, au preferat să nu deranjeze Moscova.
„Probabil că oficialii care au dat această declarație nu sunt suficient de convinși că pot să gestioneze asemenea proces. Pentru că sancțiunile trezesc contra-sancțiuni. Eu nu sunt de acord cu acest punct de vedere pentru că orice criză poate crea oportunități, poate ar fi fost judicios să folosim această amenințare iminentă pentru decuplarea de sistemul existent de care există o dependență cvazitotală. (…) În al doilea rând probabil că există și o dimensiune de diplomație la care se orientează actualul guvern. Probabil se încearcă tactica de a nu deranja, de a nu provoca”.
Expertul economic, Viorel Gârbu, a sugerat că eventualele sancțiuni economie impuse Rusiei de Republica Moldova nu ar fi avut, practic, nici un efect.
„Sancțiunile pot fi impuse, eventual, în plan economic de mari jucători pe plan mondial cum ar fi SUA, UE, Japonia – cei care au o anumită greutate în economia mondială. RepublicaMoldova nu are această greutate și, momentan, mi se pare confuză această dimensiune”.
De cealaltă parte, editorialistul Nicolae Negru consideră că decizia Chișinăului este una rațională, ținând cont de situația din regiune și de faptul că în Republica Moldova continuă să staționeze ilegal un contingent al armatei ruse.
„E o decizie rațională, într-un fel, care este determinată de un anumit context politic și geopolitic. Guvernarea se asigură astfel, manifestă prudență, căci nu e rău până la urmă asta. Poate fi înțeleasă actuala conducere în sensul unor anumite acțiuni ostile ale Rusiei și asta ar fi, de exemplu, întreruperea livrării gazelor. Apoi, avem armată rusă pe teritoriul Rep. Moldova – acolo unde sunt arme, ele pot să împuște, pot să existe provocări”.
Nicolae Negru a mai spus că decizia Chișinăului de a nu se alinia statelor care au aplicat sancțiuni Rusiei este conformă cu statul de neutralitate prevăzut în Constituție, care, de altfel, nu admite prezența trupelor străine pe teritoriul Republica Moldova.
Amintim că ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova nu va impune sancțiuni Rusiei, în urma invaziei armatei sale în Ucraina.