Expert român: O invazie rusă în Transnistria este „extrem de improbabilă”. Este doar război informațional
Probabilitatea unei invazii rusești în Transnistria este foarte scăzută, extrem de improbabilă, date fiind problemele cu care se confruntă armata rusă pe frontul de sud-est din Ucraina, scrie stirileprotv.ro.
Declarația a fost făcută de Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost adjunct al reprezentantului militar al României la NATO, care a comentat, într-o discuție cu corespondentul Știrilor PRO TV Cosmin Stan, recentele escaladări din republica separatistă transnistreană.
„Probabilitatea (unei invazii rusești în Transnistria) este foarte scăzută, este extrem de improbabilă. Efortul noului plan operațional (al Kremlinului-n.r.) este dictat de zona geografică – sud-estul Ucrainei”, a spus Bălăceanu, care nu vede, la ora actuală, nicio șansă ca forțele ruse să reușească o conexiune – terestră sau aeriană – între frontul actual și Transnistria. „Am exagera”, a punctat el, amintind că, de altfel, toate declarațiile referitoare la situația din regiunea separatistă au fost făcute de factori fără putere decizională reală – adjuncți militari, politologi sau analiști ai Kremlinului.
„În același timp, ceea ce se întâmplă în Transnistria, nu numai că ridică un semn de întrebare, dar aparține unui plan.(…) Adică, în subisidiar se induce ideea că Transnistria va putea reprezenta o țintă. Și poate fi o țintă, în contextul unui război informațional. Dar deocamdată nu este o țintă pentru războiul clasic care se duce în Ucraina, mai ales în zona de Sud-Est a Ucrainei, la ora actuală”, a spus Bălăceanu.
„Este evident că este o operațiune sub steag fals (înscenare – n.r) a forțelor speciale și a serviciilor secrete rusești. (…) Este clar că este un punct al războiului informațional care a fost declanșat pe problematica Transnistria, a arătat el.
Militarii ruși din Transnistria nu au cu ce să atace
Pe de altă parte, Bălăceanu a explicat că cei aproximativ 1500 de militari ruși dizlocați în Transnistria nu au mijloacele necesare de luptă pentru a porni o ofensivă, rolul lor fiind acela de a garanta securitatea uriașului depozit de muniție al fostei armate URSS, de la Cobasna. Muniția de aici (circa 20 de mii de tone) „nu poate fi folosită, în mod sigur la ora actuală, de armata rusă”, deoarece este complet depășită.
Mai multe atacuri au avut loc, în ultimele zile, asupra sediului aşa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, a unităţii militare din satul Parcani şi a două turnuri de comunicaţii din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol. Potrivit „Ministerului de Interne” din republica separatistă, nu au fost raportate victime.
Experţi de la Chişinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.