fbpx

Expert: Leul moldovenesc a început anul 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani

În prima săptămână a anului 2020, leul moldovenesc a înregistrat minimul din ultimele cinci începuturi de an, față de coșul valutar euro și dolar, și a atins cota de 18,28 de puncte, anunță expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit economistului, leul a înregistrat în primele șase luni ale anului 2018 o apreciere continuă, apoi a urmat o perioadă de depreciere, iar în 2019 situația a fost diametral opusă: mai întâi am asistat la o depreciere puternică a leului, urmată de mai multe luni de creștere.

„Pentru 2020 recomandăm BNM să evite situații din 2019, când am asistat la apreciere/deprecieri bruște a valutei naționale. BNM nu urmărește scopul menținerea la anumit nivel a cursului valutar, dar cu certitudine BNM este obligată să evite situații de stres pe piața valutară”, a scris Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Expertul susține că rezervele valutare de peste trei miliarde de dolari permit Băncii Naționale să asigure o fluctuație lină a cursului valutar și să nu admită șocuri valutare pe piață.

Articole asemănătoare

Back to top button