fbpx

Ex-ambasador la Washington: Momentul Finlanda-Suedia „invită și Republica Moldova să-și refacă strategiile” despre propriul statut de neutralitate

Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu, crede că „momentul Finlanda și Suedia”, țări până acum neutre care tocmai au decis să adere la NATO în urma agresiunii rusești în Ucraina, „invită și Republica Moldova să-și refacă strategiile” și să înceapă o discuție deschisă și serioasă despre propriul statut de neutralitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fost deputat a vorbit într-un interviu acordat Europei Libere.

„Trebuie să fie un moment de reflecție și de realizare a limitelor impuse prin articolul 11 din constituție, care stabilește o neutralitate fără conținut” și fără garanții de securitate, a spus Munteanu.

El crede că „războiul necruțător din Ucraina” și decizia Finlandei și Suediei de a depune cerere de aderare la NATO forțează Republica Moldova să iasă din „albia somnolenței și inerției” pentru a găsi „calea cea mai adecvată”, nu neapărat cea mai scurtă, de a-și rezolva „cea mai gravă problemă” cu care se confruntă de la începuturile ei.

„Totul se leagă de această paradigmă de neutralitate care a fost, cum spuneam într-un anumit context, un viol geopolitic: forțarea unei capitulări a statului democratic R. Moldova din 1991 prin impunerea unei păci otrăvitoare și a unor limite de acțiune externă prin prevederea neutralității din 1994”, spune fostul ambasador moldovean la Washington.

El crede că, la trei decenii de atunci, există un moment potrivit pentru căutarea de soluții pentru problema transnistreană, îndemnând puterea de la Chișinău să-și facă asemenea planuri printr-o „coordonare acută” cu Kievul.

Această coordonare trebuie să genereze „soluții pentru democratizarea și demilitarizarea regiunii transnistrene condiționată de accesul la piață” a produselor din stânga Nistrului. Lipsa unor asemenea înțelegeri cu Kievul poate însemna pentru Republica Moldova „o pierdere a posibilităților de a influența rezultatul procesului de reglementare după încheierea războiului de pe teritoriul Ucrainei”.

„Discuțiile cu Tiraspolul trebuie să fie privite într-un cadru mai larg, deja regional, în care o enclavă controlată de serviciile speciale rusești nu mai este tolerabilă”, spune Munteanu.

Strângerea legăturilor cu NATO „ar permite extinderea posibilităților de instruire, de primire de echipament letal și de creare a unei convingeri printre cetățeni că armata își îndeplinește rolul, că prevederile constituționale nu reprezintă o acoperire nefastă pentru impotență și inerție”, mai spune Igor Munteanu în interviul cu Europa Liberă.

Articole asemănătoare

Back to top button