fbpx

Euro a atins un nivel record pentru anul 2021 în Republica Moldova. Explicația unui expert economic: Nu se întâmplă nimic deosebit

Moneda euro a atins marți, 20 aprilie, cea mai înaltă cotă din acest an în Republica Moldova. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi o rată de 21 de lei și 60 de bani pentru un euro, cu 15 bani mai mult față de ieri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În încercarea de a afla de ce moneda europeană a ajuns să se deprecieze atât de mult în raport cu leul moldovenesc, am apelat la expertule conomic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, „nimic deosebit nu se întâmplă, iar acest lucru trebuie privit în contextul anului 2020, când R. Moldova și alte țări s-au aflat într-o criză globală economică, și valutele regionale – cu care R. Moldova are relații comerciale – s-au depreciat foarte puternic în relația cu euro și dolarul, inclusiv leul moldovenesc”.

Leul moldovenesc, fiind foarte puternic, de fapt a creat probleme mari agenților noștri economici. Noi avem deja vreo opt luni de când Banca Națională nu permite leului moldovenesc să se aprecieze foarte puternic. În special agricultorii insistă în continuare că leul e prea puternic. Ced că acest lucru e o tendință naturală.

Banca Națională acum își poate permite luxul de a permite leului să se deprecieze, deoarece nu avem riscuri de inflație. Un leu mai slab înseamnă posibilitatea de creștere a prețurilor, dar la noi prețurile acum sunt la cel mai mic nivel din istoria R. Moldova, iar o depreciere ușoară a valutei ajută agenții economici”, ne-a spus expertul.

„Deprecierea va mai ține puțin, apoi vin sărbătorile de Paști”

Acesta consideră că deprecierea va mai ține puțin, însă va înceta odată cu sărbătorile pascale

Vin sărbătorile de Paști și atuncea leul în mod natural, cum se întâmplă în fiecare an, se va întări față de toate valutele, inclusiv euro și dolarul.

Dar nu se întâmplă absolut nimic deosebit, decât aceea că Banca Națională, datorită inflației mici, poate, în prezent, oferi un sprijin angeților economici prin aceea că nu permite aprecierea leului”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Precizăm că și dolarul a crescut astăzi. Moneda americană a ajuns să coste 17 lei și 94 de bani, cu 5 bani mai mult față de ieri.

Și leul românesc s-a depreciat, ajungând astăzi la 4 lei și 38 de bani. Aceeași tendință o urmează și hrivna ucraineană, care a ajuns astăzi la 64 de bani. Rubla rusească rămâne la 23 de bani.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button