Escrocherie la BEM: Companie de construcții, beneficiara unui credit pentru un tomograf. Statul a fost prejudiciat cu 19 milioane de lei
Un episod din cadrul investigației privind frauda bancară a fost deferit justiției. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță terminarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului penal în privința a cinci persoane acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane lei.
Cei cinci inculpați au fost implicați în gestionarea activității și finanțelor unei companii specializate în comercializarea materialelor de construcție, în special piatră și nisip. În 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii(BEM) a unui credit în sumă 1.200.000 de euro, aceștia ar fi prezentat un plan de afaceri fals. Potrivit documentului, scopul contractării creditului era cumpărarea unui tomograf – utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei și prețul de piață al căruia era de circa 300.000 de euro.
După ce solicitarea de acordare a creditului a fost satisfăcută de bancă, compania ar fi transferat suma solicitată în afara țării, pentru a crea impresia că banii sunt folosiți în scopul declarat. Ulterior, inculpații ar fi cerut mijloacelor financiare în conturile bancare din Republica Moldova și i-ar fi folosit în interese personale.
Prin urmare, în baza acestor fapte de escrocherie și spălare de bani, inculpații ar fi contribuit la devalizarea activelor statului la Banca de Economii. De menționat este faptul că în 2010 Republica Moldova deținea peste 56% dintre acțiunile BEM.
În cadrul acțiunilor de urmărire penală, PCCOCS a dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile ce aparțin inculpaților, în valoare de peste 19 milioane lei, pentru asigurarea restituirii prejudiciului cauzat statului.
Cei cinci bănuiți sunt atât persoane care administrau direct compania vizată, precum și cele care o administrau „din umbră”. Actualmente, în privința unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privința alteia – controlul judiciar, iar pentru celelalte trei – obligația de nepărăsire a localității.
Procuratura continuă investigațiile pentru tragerea la răspundere și a responsabililor din cadrul Băncii de Economii, care ar fost implicați în comiterea infracțiunii, dar și a acțiunilor ilegale ale altor companii care au acționat în mod similar. Potrivit legii, bănuiții riscă cel mult 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții timp de cinci ani.