fbpx

EMA confirmă: AstraZeneca poate cauza o boală neurologică rară. Probabilitatea – un caz din 10.000

Sindromul Guillain-Barré (GBS), o boală neurologică rară, poate fi provocat de imunizarea cu AstraZeneca. Efectul advers a fost treuct de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în prospectul preparatului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform EMA, 833 de cazuri de sindrom neurologic au fost semnalate în întreaga lume până la 31 iulie, informează libertatea.ro, cu referire la AFP. Se întâmplă în condițiile în care în total vaccinul a fost administrat la mai mult de jumătate de miliard de persoane până pe 25 iulie.

„O relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puțin ca o posibilitate rezonabilă”, precizează EMA, menționând că acesta poate apărea la una dintre 10.000 de persoane vaccinate. Anterior, specialiștii au anunțat că și serul Johnson & Johnson ar putea avea același efect advers.

Conform fundației GBS, care acordă suport victimelor sindromului și familiilor lor, maladia afectează nervii periferici. Principalele simptome sunt slăbiciunile, senzațiile anormale care afectează ambele părți ale corpului în mod similar, pierderea reflexelor osteotendinoase, cum ar fi reflexul genunchiului. Pentru confirmarea diagnosticului se pot efectua și teste electrice ale funcționării nervilor și mușchilor.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button