fbpx

Elveția și Suedia contribuie cu aproape 20 de milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova

Elveția va contribui cu 6,67 milioane de dolari, iar Suedia cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), ce vor permite Guvernului de la Chişinău să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unor comunicate emise de PNUD, fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 200.000 de gospodării vulnerabile.

Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului Republicii Moldova pentru ca aceasta să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al Moldovei de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call-centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

În Moldova, oamenii se luptă cu costuri crescute ale vieții, care afectează cel mai mult persoanele vulnerabile. În această situație, toți trebuie să fim uniți pentru a fi rezilienți și pentru a trece cu bine peste iarnă. Suedia contribuie pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile din Moldova să facă față facturilor mari la energie. Contribuția financiară de 10 milioane de dolari a Suediei are ca scop să-i ajute pe cei care suferă cel mai mult din cauza actualei crize energetice și economice”, a spus Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

În baza unui exercițiu de simulare efectuat recent, PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35% din populația totală. Se estimează că Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va atenua pozitiv această tendință, sprijinind gospodăriile sărace energetic prin compensații pe termen scurt și prin măsuri pe termen lung de sporire a eficienței energetice și de creștere a nivelului de conștientizare a populației.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button