fbpx

doc | Posturile TV și radio care dezinformează riscă amenzi de până la 100.000 de lei, iar site-urile – să fie blocate. Un proiect de lege PAS

Posturile TV și radio care dezinformează populația riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 100.000 de lei, iar persoanele fizice care răspândesc informații false care afectează securitatea spațiului informațional public vor primi amenzi de până la 22.500 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat marți, 5 aprilie, de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Modificările la legea privind securitatea spațiului informațional vizează și site-urile web, care dacă vor contribui la dezinformarea populației, vor fi blocate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Persoanele juridice care comit încălcări în acest context riscă amenzi de până la 60.000 de lei.

Furnizorii de servicii media care răspândesc informații eronate vor fi sancționați cu amenzi între 70.000 și 100.00 de lei.

Potrivit proiectului de lege, SIS va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Vezi documentul mai jos.

568315757-123-2022-ro by ZUGO

Amintim că SIS atestă o creștere exponențială a promovării știrilor false despre războiul dintre Ucraina și Rusia, dar și mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaților. Potrivit instituției, materialele difuzate prezintă fapte denaturate, complet sau parţial orientate la justificarea și propaganda războiului, precum și „la ațâțarea vrajbei și conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul țării”.

Articole asemănătoare

Back to top button