fbpx

doc | Femeile din Republica Moldova versus cele din UE: Nasc mai devreme, au grijă mai mult de copii și sunt mai puțin angajate

Femeile din Republica Moldova dau naștere copiilor mai devreme, se ocupă de educația lor și sunt mai puțin angajate. Cel puțin așa arată o analiză comparativă, realizată de Biroul Național de Statistică (BNS), ce ține de informațiile demografice și cele sociale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit informațiilor prezentate, vârsta medie la prima naștere la femeile din Republica Moldova este de 25,2 ani. În Uniunea europeană acest indice reprezintă 29,4 ani.

Rata de ocupare a femeilor pe piața forței de muncă este cu peste 20% mai mică în Republica Moldova, comparativ cu UE. Bunăoară, dacă în țările comunității indicele este de 67,6%, în țara noastră – 45,7%.

Pe de altă parte. Republica Moldova are mai multe femei antrenate în domeniul agricol. În Uniune statisticile arată 2,9%, iar la noi – 15,9%.

Diferența salarială între femei și bărbați este aceeași (14,1%), însă discrepanța de ocupare
a forței de muncă între femei și bărbați reprezintă 6,4 puncte procentuale în Republica Moldova și 10,4 în UE.

Mamele din țara noastră participă mai mult la educația timpurie a copiilor în Republica Moldova. Între timp, în Uniunea Europeană se înregistrează mai multe femei care devin deputate.

Brosura RM vs UE Sociala 2021 by ZUGO on Scribd

Articole asemănătoare

Back to top button