fbpx

doc | Cu ce se poate lăuda Guvernul Gavrilița la 100 de zile de mandat: Ne-am fi dorit o perioadă stabilă, dar nu a fost deloc liniștită

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a prezentat raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile de mandat joi, 11 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dragi cetățeni, acum 97 de zile a fost inaugurat noul Guvern cu susținerea stabilă a unei majorități în Parlament. Desigur că planurile noastre pentru demararea guvernării au primit ajustări puternice. Ne-am fi dorit o perioadă stabilă, să putem lucra mai bine, dar perioada nu a fost deloc liniștită – noul val de COVID-19 a lovit foarte puternic. În această perioadă au pierdut lupta 1982 de oameni, iar alte sute duc o luptă grea cu formele severe ale infecției”, a declarat Natalia Gavrilița la începutul conferinței de presă.

Totodată, în raportul de activitate, Guvernul se laudă cu creșterea pensiilor, gestionarea crizei gazelor naturale, programul de compensații pentru cei cu venituri mici, dar și alte realizări.

„100 zile în care am adus bani în Moldova și în buzunarele oamenilor, am pus capăt izolării internaționale, am început curățarea instituțiilor și reforma justiției, am pus bazele dezvoltării economiei și infrastructurii și am gestionat competent criza sanitară și criza gazelor. În această perioadă executivul a avut mai multe realizări importante: În primul rând am crescut pensiile, după cum am promis. În medie, pensiile mai mici de 2000 de lei au crescut cu 400 de lei. Cele mai mari au fost indexate cu 3,89%. Am gestionat competent criza dificilă a gazelor naturale. Republica Moldova a obținut un preț de două ori mai mic decât prețul actual de pe piețele europene.

Guvernul a venit cu un program de compensații pentru cei cu venituri mici și ajutor în factură pentru gaze naturale și agent termic pentru toți consumatorii. În condițiile diminuării volumelor livrate de gaze, în premieră am asigurat achiziții din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețea ca nimeni să nu rămână fără gaz.

Guvernul a continuat și încurajat eforturile de vaccinare și a fortificat capacitatea sistemului de sănătate, iar restricțiile au fost atent croite pentru a nu afecta economia și educația țării. Avem vaccinuri suficiente, tot ce trebuie să facem este să ne vaccinăm pentru a depăși împreună pandemia.

Guvernul a fost și alături de business: sistemul HoReCa beneficiază efectiv de TVA de 6%, iar angajații care se vaccinează primesc 2 zile libere subvenționate de stat. Am adoptat mecanisme pentru subvenționarea salariilor în caz de reducere a activității de muncă.

Am inițiat conceptul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor; am făcut modificări la Legea ANI, a Consiliului Superior al Magistraturii; am accesat granturi în acest an deja de 36,4 milioane Euro și am obținut adițional 60 milioane Euro pentru a depăși criza energetică; am negociat programul economic cu FMI care va permite menținerea stabilității macroeconomice; am relansat relațiile cu vecinii; am urgentat conexiunea la rețeaua electrică europeană; am semnat cu finanțatorii externi contracte de reabilitare a 500 de km de drum”.

În concluzie, premierul a spus că, statul poate deveni mai puternic doar cu oameni onești, iar acesta este angajamentul pe care va merge până la sfârșit de mandat.

„Oamenii vor dreptate, o justiție independentă, într-o țară în care până acum s-a furat milioane de dolari. Rămâne foarte multe de făcut, dar avem în față multe sute de zile pentru a lucra împreună pentru o Moldovă în care fiecare trăiește demn”, a conchis Gavrilița.

Vezi întreg raportul de activitate a actualului Guvern mai jos.

Raportul 100 Zile Guvernulgavrilita by ZUGO on Scribd

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button