Din 1 decembrie se va sista gradual activitatea centrelor COVID. Se analizează posibilitatea vaccinării cu doza booster a întregii populații
Primăria Chișinău informează că deși incidența îmbolnăvirilor prin infecția COVID-19 pe teritoriul municipiului este în descreștere, se menține în continuare starea de urgență în sănătate publică, cu stabilirea gradului de alertă „cod portocaliu”.
Conform raportului Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) din data de 28 noiembrie, în municipiul Chișinău sunt 135.402 de cazuri confirmate COVID-19, inclusiv tratate – 134.889 pacienți și decese – 2491.
Astfel, în contextul situației epidemiologice începând cu 1 decembrie, vor fi sistate, gradual din circuitul COVID-19, spitalele municipale destinate tratamentului anticovid.
Centrul COVID-19 de la C.I.E. „MoldExpo” a sistat din 23 noiembrie tratamentul în staționar, dar va menține triajul pacienților. De asemenea, SCM „V. Ignatenco” a sistat internarea pacienților, iar din 30 noiembrie și SCM Ftiziopneumologie. Capacitatea de spitalizare a fost redusă și în cadrul SCM „Boli Contagioase de Copii”, inclusiv SCM „Gheorghe Paladi”.
Totodată, în cadrul ședinței operative de luni, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat responsabililor municipali din domeniul medical, să analizeze scenariile pe termen lung, cu privire la situația epidemiologică, în contextul în care OMS a anunțat despre apariția noii tulpini a COVID-19, Omicron, care ne-ar putea supune în perioada următoare unor noi provocări.
Ion Ceban a menționat că prioritatea autorităților municipale sun viața și sănătatea oamenilor, ghidându-se de recomandările autorităților competente la nivel UE și OMS.
E de menționat că în Chișinău se întreprind următoarele acțiuni:
1. Fortificarea vaccinării cetățenilor cu doza 1 și doza 2;
2. Este analizată posibilitatea vaccinării cu doza 3 (booster) pentru populația generală, nu doar pentru grupuri limitate, după modelul propus de Ministerul Sănătății. Acest fapt se datorează disponibilității vaccinurilor, astfel că nu trebuie limitat accesul oamenilor să se imunizeze;
3. Pregătirea strategică și securizarea spațiilor medicale din cadrul spitalelor municipale, în caz reapariției unui nou val pandemic cu tulpina sud-africană;
4. Achiziția strategică de echipamente de protecție, echipamente medicale esențiale în pregătirea către un nou val COVID-19; Solicităm Ministerului Sănătății să efectueze procurări strategice, pentru a avea în rezervă medicamente antivirale etc., conform protocolului de tratament COVID, procurarea concentratoarelor de oxigen și consumabilelor, asigurarea cu surse și puncte de oxigen.
5. Pregătirea spațiilor medicale la Centrul COVID de la C.I.E. „Moldexpo” în cazul apariției noului val de internări.
6. Respectarea regulilor de sănătate publică de către toți cetățenii.
Responsabilitatea pentru oprirea pandemiei o poartă fiecare din noi, prin vaccinare și respectarea măsurilor de siguranță.