fbpx

Din 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiei se va calcula în baza ratei inflației de la sfârșitul anului și va constitui 13,94%

De la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiei se va calcula în baza ratei inflației de la sfârșitul anului și va fi de 13,94%.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii și Legii cu privire la ajutorul social a fost aprobat de deputați în lectură finală.

Prin modificările operate se uniformizează modalitatea de indexare a pensiei cu cea a ajutorului social.

Totodată, în vederea reducerii decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii se va aplica indexarea diferențiată.

Astfel, în cazul indexării din luna aprilie curent, coeficientul de indexare ar putea să se aplice doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu pe economie prognozat pentru anul 2022. Pentru anul în curs acesta constituie 9900 lei.

Implementarea indexării parțiale pentru pensiile mai mari decât salariul mediu pe economie va elibera fonduri din Bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 72 de milioane de lei, în anul 2022.

De menționat că 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent: din cele 665 mii de pensii, aflate în plată, 9190 depășesc acest plafon.

Articole asemănătoare

Back to top button