fbpx

Deficit de 74% de energie electrică în R. Moldova. Energocom va procura energie de avarie

Republica Moldova va înregistra marți, 29 noiembrie, un nou deficit de energie electrică, de circa 74 la sută. Potrivit „Moldelectrica”, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Î.S. „Moldelectrica” informează opinia publică despre faptul că a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%”, anunță compania într-o postare pe rețelele de socializare.

După anunț, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu anumite comentarii asupra subiectului în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV. Potrivit acestuia tot deficitul va fi procurat la prețul energiei de avarie, care este mai mare decât prețul la bursă, iar cetățenii sunt îndemnați să economisească electricitatea.

În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, România. E vorba de un deficit de 74% din ceea ce noi importăm de obicei. Mesajul este să economisim cât mai mult. Cu cât mai mult economisim, cu atât mai puțină energie electrică de avarie cumpărăm. Până acum prețul energiei de avarie este între 200 și 300 de euro, în funcție de zi”, a spus ministrul în cadrul emisiunii.

Vicepremierul spune că autoritățile iau în considerare ideea de a reveni la achiziția de energie electrică de la centrala la Cuciurgan. Au loc discuții ca pentru luna decembrie să se revină, parțial, la electricitatea din stânga Nistrului.

Articole asemănătoare

Back to top button