fbpx

De luni, capitala ar putea rămâne fără taxi. Avertismentul Asociaţiei Transportatorilor Auto

De luni, 24 ianuarie, Chișinăul ar putea rămâne fără taxi, avertizează Asociaţia Transportatorilor Auto în Regim de Taxi (ATAT). Într-o reacție oficială după majorarea tarifului pentru gazul metan, șoferii susțin că nu vor obține niciun profit din munca lor, iar dacă situația va rămâne neschimbată, inevitabil vor crește și prețurile pentru serviciile de taxi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Dacă situația nu se va schimba urgent, aceasta va duce inevitabil la creșterea tarifelor pentru serviciile de taxi”, se arată în comunicatul ATAT.

Totodată, o altă problemă menționată de către Asociație este concurența neloială pe piața taxiurilor şi absența unui cadru legislativ care să reglementeze activitățile platformelor mobile străine în Republica Moldova.

„Multe companii de taxi locale au devenit ostatici direcţi sau indirecţi ai cooperării cu platformele mobile străine de comenzi de taxi, deoarece tarifele sunt dictate de șeful de la Moscova. Companiile nu își pot stabili propriile prețuri, iar pentru a rămâne cumva pe linia de plutire, recurg adesea la încălcarea legilor fiscale și la practicarea transportului ilicit de persoane – acţiuni care s-au intensificat după creşterile mari la preţul gazului metan de la sfîrşitul anului precedent. Acestea, ca efect indirect şi imediat, provoacă concurență neloială severă şi daune companiilor concurente”, mai menționează ATAT.

Asociația susține că înregistrarea legală a companiilor străine de taxi ar putea normaliza situația din domeniu.

„Obligarea la nivel legislativ ca platformele mobile străine care activează în domeniul taximetriei să se înregistreze legal în Republica Moldova va pune bazele normalităţii în domeniu: condiţii egale pentru jucătorii din piaţă, va stopa evaziunea fiscală masivă, va proteja datele personale și va securiza traficul urban”, declară ATAT.

Amintim că prețul gazelor naturale comprimate, care este folosit la alimentarea mașinilor de către mulți șoferi de taxi, a crescut cu peste 4 lei. Astfel, a ajuns să coste 17 lei și 65 de bani.

 

Articole asemănătoare

Back to top button