fbpx

grafic | De ce s-a scumpit petrolul? Un expert enumeră trei factori

Creșterea accizelor la benzină, deprecierea valutei naționale și creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale. Aceștia ar factorii care au contribuit la scumpirea petrolului, potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ionița.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Creșterea din ultimile două luni a prețului Benzinei 95 cu cel puțin 2,1 lei/litru se datorează la trei factori de bază, scrie Ioniță pe blogul său.

Creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale (+1,2 lei/litru).

În această perioadă prețul la petrol v-a crește cu minim 22% de la 50 USD/barrel în decembrie 2020 la cel puțin 61 USD/barrel în februarie 2021. drept consecință au crescut și prețurile de import a produselor petroliere. Acest factor a contribuit cu 1,2 lei/litru creșterea prețului mediu de comercializare, precizează expertul.

Creșterea Accizelor la Benzină (+0,48 lei/litru).

În 2021 Guvernul a decis să majoreze în continuare acciza la Benzină și restul produselor petroliere. Astfel acciza la Benzină a crescut de la 4,47 lei/litru în 2020 la 4,87 lei/litru în 2021, a spus Ionița. Să nu uităm că la acciză se mai aplică și TVA de 20% cea ce înseamnă că impozitele în acest an au crescut cu 0,48 lei/litru, cea ce a dus evident la creșterea prețului la Benzină cu 48 bănuți, a mai adăugat acesta.

Deprecierea valutei naționale (+0,15 lei/litru).

Potrivit lui Veaceslav Ionița, de la începutul anului Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,75% față de dolarul american. Astfel la început de an leul era 17,2 Lei/USD, iar la sfârșit de februarie cursul valutar a ajuns la 17,5 lei/USD. Această depreciere ușoară a leului moldovenesc față de USD a contribuit cu 15 bani la scumpirea Benzinei.

„Toți acești factori enumerați mai sus au contribuit cu 1,83 lei/litru la scumpirea Benzinei în luna februarie 2021 față de luna decembrie 2020. Este foarte ușor de observat că adaosul comercial aplicat de companiile petroliere a scăzut brusc, odată cu scumpirea Petrolului pe piețele internaționale. De fapt companiile petroliere în perioada de creștere a prețurilor preferă să aplice un adaos comercial minim”, a explicat Ionița.

„Am spus-o de multe ori și o voi repeta mereu, cele mai mari adausuri comerciale companiile petroliere aplică atunci când prețurile scad pe piețele internaționale, iar la noi nu scad suficient de mult. Atunci ei trebuie trași de mânecă, dar nu acum. Cel mai mare adaos comercial la Benzină a fost aplicat în luna aprilie 5,71 lei/litru sau cu 3 lei/litru mai mult decât media din ultimii ani. Dar atunci noi nu observam nimic, deoarece ne bucuram de o mică scădere a prețurilor”, a mai precizat expertul în politici economice.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button