fbpx

Curtea Constituțională: Salariile judecătorilor vor fi ajustate la rata medie a inflației

Salariile judecătorilor vor fi ajustate inclusiv la rata medie a inflației. Decizia a fost luată, miercuri, 7 decembrie, de membrii Curții Constituționale, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a contestat unele prevederi legislative.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit reprezentanților judecătorilor, coeficienții stabiliți de Legislativ nu au mai fost modificați de patru ani. Calculele lor arată că, după ajustările solicitate, salariile magistraților se vor mări cu aproximativ 20 la sută.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a oferit detalii, într-un briefing de presă, despre hotărârea Curții, care a avut la bază o sesizare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Până în 2018, unitatea de referință la calcularea salariului judecătorilor era valoarea salariului mediu pe economie în anul precedent celui de gestiune. De exemplu, salariul unui judecător de primă instanță cu o vechime în munca de judecător de până la șase ani consta din trei salarii medii pe economie. După intrarea în vigoare a Legii privind sistemul unitar de salarizare, pentru judecători a fost stabilit un coeficient de salarizare fix, în funcție de nivelul instanței în care activează și de vechimea lor în muncă. Acest coeficient trebuie înmulțit cu o valoare de referință stabilită în Legea bugetului de stat. Totuși, din 2018 până în prezent, cuantumul salariului judecătorilor a rămas același, pentru că valoarea de referință nu a fost modificată”, a comentat Manole.

În același timp, se menționează despre faptul că, Curtea are stabilit în jurisprudența sa, aspectul financiar astfel încât cuantumului salariului judecătorilor să le asigure un nivel de viață adecvat.

Stabilitatea salariului și nivelul său adecvat urmăresc să-i pună pe judecători la adăpost de orice presiuni exterioare care le influențează deciziile. Cuantumul salariului trebuie să fie în concordanță cu importanța funcției asumate și nu trebuie să fie departe de realitățile economice și sociale”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Curtea a considerat că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (judecători și non-judecători) trebuie să beneficieze de garanții privind independența și imparțialitatea lor: „Remunerația lor trebuie să corespundă poziției pe care o ocupă”. Curtea a precizat că legislația trebuie să prevadă mecanismele necesare care să asigure menținerea valorii reale a salariilor acestora la nivelul corespunzător îndeplinirii funcției de garant al independenței autorității judecătorești.

Având în vedere că, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești și instituția care exercită autoadministrarea judecătorească, Curtea a precizat că raționamentele din prezenta hotărâre urmează a fi aplicate și față de membrii Consiliului.

Prin hotărârea sa, Curtea a recunoscut constituționale articolele 12 alin. (15) și 29 alin. (2) din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință a coeficientului de salarizare a judecătorilor și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării Legii bugetului de stat pentru anul următor”, a concluzionat Monica Manole.

 

Articole asemănătoare

Back to top button