fbpx

„S-a depistat o discrepanță majoră”. CSP a anulat concursul pentru desemnarea procurorului general. Reacția PA

(update) Procuratura Anticorupție și-a exprimat „îngrijorarea” față de anularea concursului pentru funcția de procuror general și va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezență fizică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Procuratura Anticorupție își exprimă îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice și va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică”, se arată într-un comunicat al instituției.

Știrea inițială:

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele concursului pentru desemnarea procurorului general al Republicii Moldova. Decizia a fost luată miercuri, 28 februarie.

Totodată, s-a decis revocarea hotărârii din 22 februarie privind rezultatele probei interviu din concurs (în urma căruia concursul a fost câștigat de Octavian Iachimovschi) în legătura faptelor survenite ulterior. Prin urmare, a fost încetat concursul, cu inițierea altui concurs.

Examinând subiectul cu privire la aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, luând act de informațiile prezentate de către raportori și examinând materialele justificate prin vot unanim a hotărât: 1. A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat în concursul la funcția de procuror general, depunctajul acrod pentru fiecare criteriu de evaluare și argumentarea expusă de membrii CSP. 2. A revoca hotârârea 1-65/2024 din 22 februarie 2024 privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului. 3. Se încetează concursul inițiat cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Potrivit lui Obadă, membrii CSP au descoperit „o discrepanță majoră” de punctaj. Conform tabelului cu punctajele acordate de fiecare membru celor patru candidați la funcția de procuror general, membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat cel mai mic punctaj procurorului general interimar, Ion Munteanu – 3,5 puncte, în timp ce ceilalți membri ai Consiliului au acordat punctaje de peste 7 puncte candidatului. Vîrlan a dat cele mai multe puncte procurorului Igor Demciucin – 9,3, care este pe locul 2 potrivit punctajului final.

Este o etapă deloc ușoară, dar am asigurat corpul de procurori și societatea că vom acționa responsabil, de asta ne-am asumat de a pune punct concursului, de a regândi regulile și de a asigura un proces de alegeri corect și meritocratic”, a spus Dumitru Obadă.

Amintim că la 22 februarie CSP l-a propus pe Octavian Iachimovschi pentru a fi evaluat de Comisia Vetting în cadrul concursului pentru funcția de procuror general.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție timp de 10 zile.

Articole asemănătoare

Back to top button