fbpx

Criză națională în sistemul didactic. Peste 2000 de locuri vacante pentru profesori

Potrivit datelor prezentate de organele locale de specialitate, în instituțiile de învățământ general din țară sunt înregistrate 2174 de posturi didactice vacante.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cele mai multe posturi vacante sunt de educatori, profesori de matematică, profesori de limba și literatura română, fizică, educație fizică și limba engleză”, menționează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru Moldpres.

Cea mai mare lipsă este înregistrată în grădinițe, acolo unde este nevoie de 429 de educatori și ajutori de educatori. Iar în școli există 290 de locuri vacante de profesori de matematică, informatică și fizică.

În învățământul primar este atestat un deficit de 241 de profesori, iar în școli de 165 de cadre didactice.

Instituțiile de învățământ sunt în căutarea a 165 de profesori de limba și literatura română, 119 profesori de fizică, informatică și chimie și 111 profesori de educație fizică. Școlile mai au vacante 105 de posturi de profesori de limbă engleză, 93 de funcții de profesori la limba franceză și 86 posturi de dascăli la istoria românilor și universală.

Tinerii nu se prea grăbesc să-și continue studiile la pedagogie, iar cei care absolvesc facultățile de profil, de multe ori evită să se angajeze în câmpul muncii. Anul acesta avem un număr mare de locuri bugetare  neacoperite la facultățiile de științe ale educației și cele exacte.

Autoritățile au întreprins mai multe acțiuni pentru a susține profesorii și a-i motiva să rămână în sistem. Printre acestea se numără majorarea indemnizației de stat de la 45.000 până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști cu studii superioare și de la 36.000 până la 96.000 de lei pentru absolvenții colegiilor.

Autoare: Cristina Darii, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button