fbpx

„Criza gazelor a luat sfârșit, gustul amar a rămas”. Maia Sandu, despre noul contract cu Gazprom și implicarea Guvernului în negocieri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Kommersant despre noul contract cu Gazprom, implicarea Guvernului în procesul de negocieri și „gustul amar” care a rămas după ce criza gazelor a trecut.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șefa statului s-a arătat a fi mulțumită de noul contract și a subliniat că R. Moldova a luptat pentru obținerea unui preț care va putea fi achitat de stat.

„Competitivitatea afacerilor noastre depinde de tariful privind gazul natural, aceasta fiind cea mai importantă problemă abordată. În ceea ce ține de datorii, s-a hotărât că va exista un audit și după care vor exista discuții privind restructurarea datoriei”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a fost întrebată despre diferența de preț la gaz anunțată de presa rusă și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit Maiei Sandu, „cel care a semnat contractul știe mai bine prețul indicat”.

Vezi și: Agenția de presă rusă TASS a dezvăluit cât ar costa gazul contractat cu Gazprom și ce condiții ar trebui să îndeplinească R. Moldova

Potrivit șefei statului, gazul va sosi în țara noastră pe ruta obișnuită, stabilită prin Ucraina. Totodată, Maia Sandu a dezminţit informaţiile din presă, potrivit cărora, Gazprom ar fi cerut Chişinăului să-şi modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană şi să se alăture la Uniunea Economică Eurasiatică.

Amintim că vineri, 29 octombrie, s-a anunțat că Republica Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom la Sank Petersburg. În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button