fbpx

Critici la adresa Maiei Sandu, după ce a anunțat noua componență a CSS: „Decizia de a include membri ai propriului partid nu ridică standardele, ci le coboară”

Noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, înaintată de președintele Maia Sandu, trezește în continuare suspiciuni și nedumerire în rândul experților, analiștilor și jurnaliștilor de dreapta. Politologul „Expert-Grup” Dionis Cenușă, de exemplu, spune că decizia Maiei Sandu de a include în componența CSS membrii propriul partid nu ridică standardele, ci le coboară. „Despre includerea membrilor din propriul partid (cu care are afiliere informală), nu ridică deloc standardele, ci le coboară. Sau aduci membri din toate partidele parlamentare sau niciunul. Dacă nu faci acest lucru, atunci favorizezi o forță politică prin utilizarea instrumentelor puterii”, a scris Cenușă pe Facebook.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În același timp, expertul politic Anatol Țăranu a declarat, pentru Jurnal TV, că Maia Sandu a mers pe aceeași cale ca fostul președinte, Igor Dodon, care și-a numit la CSS consilieri prezidențiali. „Am aflat de această componență în ultima oră. Mi-a trezit și mie semne de întrebare, e firesc, e o garnitură nouă de oameni acolo. Președintele Maia Sandu merge pe aceeași tehnică ca Igor Dodon, care anterior tot și-a numit consilieri prezidențiali ca să fie aproape de el în CSS. Nu înțeleg de ce a făcut acest lucru”, a declarat comentatorul politic Anatol Țăranu.

Iar jurnalistul Vitalie Călugăreanu, un aprig susținător al Maiei Sandu, a scris pe Facebook că dacă acești oameni vor avea acces la secretul de stat, atunci avem o problemă. „Am văzut lista celor adăugați de Maia Sandu în Consiliul Suprem de Securitate…. Și am o întrebare: Oamenii aceștia vor avea acces la secretul de stat? Dacă da, cred că avem o problemă”, a scris Călugăreanu.

Aceeași opinie a fost exprimată și de fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu. „Pot să vă rog respectuos să arătați la cine anume vă referiți? Presupun că nu sunt unicul care este nedumerit”, a comentat Eșanu la postarea lui Vitalie Călugăreanu.

Amintim că Maia Sandu a prezentat luni noua componență a CSS. În listă se regăsesc secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, consilierul președintelui în domeniul justiției, Olesea Stamate, cel în domeniul economic, Veaceslav Negruța, în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco. Totodată, din noua componență mai fac parte deputații PAS Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, dar și parlamentarul Platformei DA Chiril Moțpan. În listă se regăsesc și câțiva membri ai societății civile, printre care Vladislav Kulminski, expert în probleme de politică internă și securitate, Tatiana Răducanu, președinte al consiliului de administrare al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice”, Sergiu Gaibu, expert al Centrului Analitic „Expert-Grup”. Din componența CSS fac parte președintele, consilierul în domeniul securității, dar și 11 membri numiți de președinte, iar alți opt din oficiu.

P.

Articole asemănătoare

Back to top button