fbpx

Consilier prezidențial: Sistemul sănătății nu este deloc pregătit de vaccinarea anti-COVID

Sistemul medical din Republica Moldova nu este deloc pregătit de vaccinarea populației împotriva noului coronavirus. De această părere este consilierea prezidențiale pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit ei, pregătirile au început „abia acum”, iar declarațiile foștilor demnitari „bulversează și mai mult”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vezi și: România oferă Republicii Moldova 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 și asistența specialiștilor de peste Prut

În prezent, sistemul ar dispune de un singur frigider -80 de grade Celsius cu capacitate de stocare pentru 14.000 de doze de vaccin, spune ea. „Și aceasta în condițiile când un frigider cu până la 1000 litri și -80*C costă vreo 10 mii USD, iar noi suntem în pandemie de 10 luni bune, personalul medical se îmbolnăvește cu zecile de mii și decedează cu sutele. Unii însă au mofturi, scuzați, preferințe…”, a scris consiliera Maiei Sandu pe Facebook.

„Sunt aceste acțiuni parte din planul mai demult gândit cu nume de cod „după noi și potopul, las-că v-arătam noi, moldovenilor, unde-s racii..” de aruncare în aer a sistemului?”, se întreabă Nemerenco.

„Rămânem recunoscători personalului tehnic din ambele ministere ale Sănătății care fac acum imposibilul pentru a desfășura vaccinarea personalului medical și categoriilor cu risc înalt cât mai urgent din donația oferită generos de România”, a mai scris fosta ministră a Sănătății din Guvernul Sandu.

Potrivit ei, deși în luna septembrie conducerea ministerului declara că a solicitat alianței globale pentru vaccinuri să includă Republica Moldova în lista statelor ce vor beneficia de vaccin anti-COVID testat și precalificat de OMS, abia pe 7 decembrie Republica Moldova a completat ancheta și a trimis cererea la COVAX – rețeaua globală pentru imunizare anti-COVID, prin care ar urma să primească cu titlu gratuit 20% vaccin din necesități.

Citește și: Cine vor fi primele persoane din Republica Moldova care vor primi vaccinul împotriva COVID-19. Anunțul făcut de Ala Nemerenco

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button