fbpx

Consilier prezidențial: Monopolul energetic e schema care a ajutat Kremlinul să mențină regimul separatist și să ne impună să îl finanțăm

Monopolul creat pe piața energiei electrice este un cerc vicios. Aeasta este și schema care a ajutat Kremlinul să impună un regim autoritar în regiunea transnistreană și, culmea, să ne impună ca tot noi să îl finanțăm. Afirmațiile îi aparțin consilierului prezidențial pe domeniul energetic, Sergiu Tofilat. Potrivit lui, situația nu se va schimba până când autoritățile Republicii Moldova nu vor asigura o piață concurențială. Acest lucru, spune el, poate fi realizat doar prin diversificarea surselor energie electrică, în special prin construcția rețelelor de interconexiune cu România.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu pentru bani.md, Tofilat a declarat că nu putem vorbi despre liberalizarea pieței energetice atât timp cât avem, practic, o singură sursă de procurare a energiei.

„Bun. Sunt două. Mai este și piața ucraineană, dar trebuie să ținem cont că din 5 linii de interconexiune cu Ucraina, patru trec prin stația de transformare a Centralei Electrice de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Aceasta, vă dați seama, funcționează pe gaz și ne majorează datoria la gaz pentru că transnistrenii nu plătesc gazul. În condițiile actuale nu putem vorbi despre liberalizare.

„Trebuie să construim liniile de interconexiune cu România”

Pentru a redresa situația trebuie să construim liniile de interconexiune cu România și să facem niște modificări la legislație, să excludem poziția dominantă la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Atunci când nu plătești gazul, evident că nimeni nu poate să concureze cu tine. Trebuie să găsim și aici o soluție și atunci putem vorbi, într-adevăr, despre liberalizare. La moment a fost modificată legislația pe energie în sensul separării serviciilor: transportul energiei și, respectiv, distribuția energiei. Astea două țin de întreținerea rețelelor.

Din 2015 avem serviciu separat de furnizare care ține de facturarea clienților. Aceste companii nu au nici infrastructură, nici rețele, nimic. Aceste companii se ocupă de evidența consumului și expedierea facturilor la consumatori. Este vorba despre Premier Energy Suply și FEE Nord. Mai avem și câțiva furnizori care nu au obligația de serviciu public, care operează cu prețuri libere”, a declarat expertul.

„Pe legislație – totul e în regulă. Pe partea de surse de energie – nu putem vorbi de o piață liberă”

„Pe legislație, pe partea de separare a serviciilor – da, totul este în regulă. Pe partea de surse de energie – aici nu putem vorbi despre o piață liberă”, a precizat acesta, menționând că Republica Moldova depinde de o singură sursă – Centrala Electrică de la Cuciurgan.

„Asta înseamnă, în primul rând, majorarea datoriei la gaze. În prezent, datoria Moldovei la Gaz față de Gazprom depășește 8 miliarde de dolari. De fapt, noi suntem vulnerabili atunci când e vorba să plătim această datorie, când Gazprom vine și ne pune anumite condiții, ne șantajează.

La capitolul gaze naturale, stăm mult mai bine decât în 2019. Atunci expira contractul de tranzit dintre Ucraina și Rusia și se crease o incertitudine și pe piața europeană, și la noi, și în România. Nu era clar dacă vom avea sau nu gaz prin gazoductul transbalcanic din Ucraina înspre noi, înspre Moldova și, mai departe, înspre Balcani. Exita riscul ca Moldova să rămână fără gaz”, a explicat Tofilat.

„Atunci s-au făcut lucrări pe organizarea livrărilor de gaze în regim revers. Astfel, deja avem posibilitatea de a lua gaze și din alte surse, nu doar de la Gazprom.

Acum apare întrebarea: ce se întâmplă daca noi nu mai dăm gaz în regiunea transnistreană și se oprește Centrala de la Cuciurgan. Rămânem fără energie. Sursa alternativă e Ucraina, dar din cinci linii, patru trec pe la Centrala Electrică de la Cuciurgan”, a spus consultantul de la Președinție pentru sursa citată.

„Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii”

„Prioritatea numărul unu este să construim liniile electrice care să realizeze conexiunea cu România. Ca să oprim acumulare datoriei la gaz. Mai mult ca atât, deoarece regiunea transnistreană nu plătește gazul, noi acumulăm datorii”, susține acesta, explicând situația la modul practic.

„Tiraspol Transgaz Pridnestrovie a luat tot patrimoniul Tiraspol Transgaz. Ca să înțelegeți, acolo sunt două companii: una care este filiala Moldovagaz și se numește Tiraspol Transgaz. Patrimoniul ei a fost luat abuziv de autoritățile din regiunea transnistreană și transmis la o companie creată de transnistreni: Tirapol Transgaz Pridnestrovie.

Acum Tiraspol Transgaz vinde acest gaz consumatorilor locali din Transnistria. Cel mai mare consumator, evident, este Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ei vând gazul asta la un preț subsidiat – 20-30% din costul real și toți banii pe care îi încasează, îi transferă pe un cont special, așa numit cont special de gaze, și de acolo pleacă direct în bugetul separatist”, a explicat expertul, menționând că banii nu se mai întorc la Moldovagaz.

„Ce înseamnă asta? Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan, ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist. Și noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii.

Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional la noi în țară, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button