fbpx

Comisia Europeană va oferi R. Moldova un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova un sprijin financiar în valoare de 72,5 milioane de euro pentru menținerea stabilității macroeconomice și realizarea reformelor. 22,5 milioane de euro din această sumă reprezintă un grant, a anunțat Comisia Europeană marți, 8 iulie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

R. Moldova va primi un credit de 50 milioane de euro „în condiții avantajoase” și un grant în valoare de 22,5 milioane de euro. Grantul va fi oferit până la sfârșitul lunii.

„Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând în același timp continuarea reformelor. Economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări grave în materie de securitate energetică”, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană, citat de newsmaker.md.

Comisia Europeană a reiterat că împrumutul și grantul reprezintă a patra tranșă din cadrul Asistenței Macrofinanciare de 295 de milioane de euro acordate Republicii Moldova, deoarece țara a îndeplinit condițiile convenite cu UE pentru a primi acești bani. Potrivit Comisiei Europene, Moldova a îmbunătățit gestionarea sectorului public, a întărit independența Băncii Naționale, a consolidat statul de drept, a făcut progrese în lupta cu corupția și a luat măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă.

Articole asemănătoare

Back to top button