fbpx

Comisia Europeană a virat R. Moldova prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro

Comisia Europeană a virat Republicii Moldova luni, 1 august, prima tranșă de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro, aprobată în primăvară în Parlamentul European. 35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică.

Faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii.

Așa cum am spus și în momentul în care am aprobat sprijinul financiar în Parlamentul European, banii aceștia sunt foarte utili pentru Republici Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult”, afirmă eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Potrivit lui, Republica Moldova este „țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, chiar dacă gestionarea refugiaților a pus și pune o mare presiune pe economia țării”.

„Autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova se confruntă, de la începutul anului, cu trei crize majore: criza generată de pandemia de COVID-19, criza energetică și criza generată de războiul din Ucraina.

De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a adăugat eurodeputatul în mesajul său.

Articole asemănătoare

Back to top button