fbpx

CJI: „Niciun post de televiziune nu a reflectat corect și echidistant campania electorală”

Potrivit ultimului raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada 2-9 iulie, niciun post de televiziune, din zece monitorizate nu a reflectat corect și echidistant candidații în campania electorală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Raportul a fost prezentat la conferință de presă la IPN, de directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu. Astfel, la majoritatea posturilor a fost resimțită o anumită favorizare sau defavorizare a unor candidați electorali.

Moldova 1

Moldova 1 s-a identificat o favorizare ușoară a Blocului electoral „Comuniștii și Socialiștii” (BECS), iar în unele materiale, reprezentanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și președinta Maia Sandu au fost puși într-o lumină mai puțin prielnică.

NTV Moldova, Primul în Moldova, Prime

NTV Moldova a favorizat masiv BECS și a defavorizat PAS. Același lucru poate fi observat la canalul Primul în Moldova. La Prime TV s-a remarcat favorizarea Partidului Politic Șor și o favorizare ușoară a BECS exprimat mai mult prin modul de selectare a subiectelor care au fost reflectate.

Publika TV, RTR

Publika TV s-a remarcat printr-o favorizare ușoară a BECS, la fel, prin selectarea subiectelor prezentate. RTR Moldova a favorizat Partidul Politic Șor în cele mai multe materiale.

Jurnal TV, Pro TV

La Jurnal TV și la Pro TV a fost remarcată o tendință de defavorizare a BECS, la fel ca și la TV8, însă la ultimul, numărul de materiale de acest tip a fost mai mic. TV6 a favorizat masiv Partidul Politic Șor și defavorizat PAS și pe președintele Maia Sandu.

Nadine Gogu, a menționat că, în această perioadă, Consiliul Audiovizualului (CA) a avut doar un raport de monitorizare. Acesta a fost lansat cu 11 zile înainte de alegeri și în baza acestuia s-a aplicat doar o singură sancțiune, în condițiile în care raportul arăta destul de concludent tendințele de favorizare sau defavorizare a unor concurenți electorali.

CJI: „Rapoarte care nu servesc la nimic”

„Totuși, Consiliul Audiovizualului a decis să nu aplice legea, s-au ascuns după libertatea de exprimare și ne întrebăm care e mai rostul unor astfel de rapoarte care nu servesc la nimic, ci doar se cheltuiesc niște bani din bugetul public”, a zis la finalul conferinței, Nadine Gogu.

Tot ea este de părere că CA nu a întreprins nicio acțiune și nu exclude că, în ultima săptămână, la posturile TV monitorizate de CJI a avut loc o schimbare de tablou și din cauza că CA nu și-a făcut treaba.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button