fbpx

Premieră în capitală: A fost inaugurată prima centrală pe biomasă

Premieră în Chișinău. A fost instalată prima centrală pe biomasă care. Cazanul a fost amplasat la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei. Banii pentru instalație au fost furnizați de „Termoelectrica„ și de bugetul de stat. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Centrala are o putere instalată de 150 kW. Unitatea de generare este un cazan pe biomasă automatizat, dotat cu buncăr pentru peleți și mecanism de transportare automatizată a combustibilului în zona de ardere, cu sistem de aprindere automată și de control al procesului de ardere.

Buncărul de combustibil va asigura autonomia de funcționare a Centralei Termice de cel puțin 24 ore. În calitate de combustibil vor fi utilizați peleți, produși din planta energetică Miscanthus.

Consumul de combustibil al Centralei Termice pe parcursul unui sezon de încălzire se estimează la circa 60 tone, echivalentul a cca 20 mii m3 gaze naturale. În așa fel, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultată din acest proiect se estimează la cca 43,5 t CO2 anual.

„Sunt convins că sinergia creată prin această investiție va permite să promovăm cu succes conceptul de dezvoltare durabilă și în rândul altor întreprinderi, iar exemplul întreprinderii Termoelectrica va putea fi replicat și tirajat în masă în viitorul apropiat”, a precizat secretarul de stat, Mihail Lupașcu.

Valoarea proiectului de inovare și transfer tehnologic a fost estimat la circa 1,7 milioane de lei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button