fbpx

Cinematograful Patria, scos la vânzare. Care este prețul de pornire

Lichidatorul companiei Colaj SRL, aflată în procedură de faliment, anunţă pentru 13 august 2021 desfășurarea licitaţiei „cu strigare” privind vânzarea cinematografului Patria, scrie mold-street.com. Potrivit anunţului, bunul imobil (ce poartă numele celebrului regizor Emil Loteanu), din centrul Capitalei, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 80 milioane lei, care coincide cu cel de acum trei ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În descriere se menţionează că bunul este compus dintr-o construcţie de cultură şi agrement, cu suprafaţa la sol de 2.542,1 metri pătraţi şi un teren aferent de 0,231 hectare.

Acontul de participare constituie 2% din costul bunului scos la licitaţie, adică 1,6 milioane lei, iar pasul de licitaţie – 10% din preţul iniţial al lotului. Pentru examinarea bunului expus spre vânzare, la locul aflării acestora, biletul costă o mie de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Imobilul a fost reparat capital în anul 2013, iar anterior se menţiona că se vinde cu tot utilajul necesar pentru activitata cinemtografului, dar și echipamentul performant din sălile de film.

Potrivit paginii web, cinemtograful Patria „Emil Loteanu” este gestionat de compania Colaj-Color SRL, deţinută de firma Equilateral SRL (70%) şi Maxim Lisnic (30%). Unic asociat la Equilateral SRL este Anton Şelin.

Datele cadastrale arată că atât terenul, cât și imobilul aparțin firmei Colaj SRL, al cărui administrator este Alexei Lisnic, iar lichidator – Sergiu Guţu.

Firma aflată din 2020 în procedură de insolvabilitate, are ca unic asociat compania Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, o societate anonimă din Luxembourg.

Potrivit datelor din Registrul Comercial din Luxembourg, din 22 octombrie 2015, director și președinte al Consiliului de Administrație al Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, este „comerciantul Victor Şelin”.

Totodată, acesta a fost împuternicit să acționeze din numele societății în toate circumstanțele și cu drept de semnătură unică, mai scrie mold-street.com.

De notat că Victor Şelin este liderul Partidului Social-Democrat și a deținut și alte cinematografe din rețeaua Patria. Anterior s-a vehiculat că ar fi fost forțat să vândă cinematograful, însă el a negat informațiile.

Victor Şelin a deținut mai multe afaceri imobilale, restaurante din Moldova, dar și din Rusia. Multe acum au ajuns în proprietatea altor persoane, ca urmare a problemelor financiare cu care se confrunta politicianul.

Pe locul unde acum se află Cinematograful Patria, se afla Clubul Nobilimii. Primele date documentare despre club apar la 27 aprilie, 1820. La finele secolului XIX un incendiu a distrus clădirea. La începutul anului 1889, trei arhitecți, L. Seidevandt, VI. Ţîganco şi autorul proiectului Henrich Lonschi, și-au asumat responsabilitatea pentru reconstruirea clădirii până la 15 decembrie, 1890.

Din 1918 până în 1940, în clădire s-a aflat Teatrul Naţional, care a fost distrus parțial odată cu retragerea trupelor sovietice în 1941.

În 1952, clădirea a fost reconstruită sub conducerea arhitecţilor V. Voţehovski şi M. Berber.

În această clădire a avut loc una dintre ședințele de constituire a Sfatului Țării și recepția cu ocazia semnării Actului Unirii Basarabiei cu România.

Cinematograful „Patria–Emil Loteanu” era vizitat anual de circa 400 de mii de persoane.

Articole asemănătoare

Back to top button