fbpx

Cine scumpește benzina și motorina în Republica Moldova?

La începutul aceste săptămâni, câteva companii petroliere au scumpit benzina și motorina, în medie cu circa 50 de bani pentru un litru. În același timp gazul lichefiat s-a ieftinit cu aproximativ 30 de bani pentru un litru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, un litru de A95 (cea mai populară benzină) a ajuns să coste 20,40 – 20,45 lei, față de prețul anterior de 19,90 -19,95, iar cel de motorină – 16,70-16,80 lei, comparativ cu prețul vechi de 16,25-16,30 lei.

De ce se scumpeşte benzina şi motorina

Specialiștii de pe piață explică noua majorare de preț prin scumpirea în ultima lună cu circa 5% a produselor petroliere la bursele internaționale, scrie mold-street.com.

Astfel, dacă o lună în urmă, o tonă de benzină costa 620-630 de dolari, apoi acum a ajuns la 660 de dolari, potrivit cotaţiilor Platts. La motorină scumpirea a fost și mai mare – cu circa 50 de dolari pentru o tonă, urcând la circa 575 de dolari.

Astfel costul mediu de achiziție angro (cu TVA) al unui litru de benzină a crescut cu circa 50 de bani, iar al unui litru de motorină cu peste 70 de bani, explică reprezentanții companiilor petroliere.

Prognoze apocaliptice de la Slusari

Pe de altă parte unii politicieni acuză companiile petroliere că acționează concertat. Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, chiar a prognozat că până la anticipate putem aștepta că benzina să coste 25 lei.

„Fără nicio justificare. ANRE nu se grăbește cu noua metodologie. Consiliul Concurenței – cu amendarea petroliștilor”, a menționat într-o postare Slusari, potrivit mold-street.com.

De notat că ANRE a anunțat că a dat start consultărilor privind elaborarea unei noi metodologii de stabilire a prețurilor la produsele petroliere, care să prevadă plafonarea acestora.

Potrivit unor modificări operate în legislaţie, prețurile la benzină se vor calcula per litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile, care în opinia autorilor va asigura stabilirea unor prețuri cât mai juste la benzină și motorină, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts).

De notat că circa o treime din prețul la pompă al carburanților sunt taxe și accize, iar peste 50% – prețul de achiziție.

Sursa citată menționează în ultimii 13 ani s-a înregistrat o creștere semnificativă și permanentă a accizelor la produsele petroliere, care a început încă în anul 2008, pe timpul Guvernului Greceanîi.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2021 au crescut cu 10% accizele la importul de produse petroliere: la benzină – de la 5.960 lei în 2020, la 6.496 lei pentru o tonă în 2021; la motorină – de la 2.508 lei la 2.734 lei. La gazul lichefiat accizele au fost majorate cu 5%: de la 3.580 lei la 3.759 lei.

Articole asemănătoare

Back to top button