fbpx

Cercetați pentru spălare de bani, judecătorii anchetați în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală

Magistrații care sunt anchetați în dosarul „Laundromat” pentru spălare de bani au fost scoși de sub urmărire penală de către responsabilii de la Procuratura Anticorupție. Informația a fost obținută de Ziarul de Gardă și confirmată de către Serghei Gavajuc, șeful Procuraturii Anticorupție (PA).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform sursei citate, ordonanța procurorilor face posibilă revenirea în funcțiile de judecători a celor care nu plecaseră benevol din sistemul judecătoresc, iar o solicitare în acest sens a fost depusă deja în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit șefului PA, erau 15 magistrați învinuiți, 13 dintre care au fost scoși de sub urmărire, o persoană este decedată, iar alta se află în căutare. Decizia de a fi scoși de sub urmărire penală a fost emisă încă din septembrie, doar că nu a fost făcută publică.

Autoritățile motivează decizia de a-i scoate de sub urmărire penală prin faptul că încheierile emise de ei au rămas în vigoare, nefiind constatată de către o altă instanță de judecată ilegalitatea lor, notează ZDG. De asemenea, unele persoanele vizate în acest dosar au depus în adresa CSM o cerere prin care solicită anularea deciziei CSM privind suspendarea lor din funcție.

Menționăm că, inițial – pe 22 şi 23 septembrie 2016 – pe numele a 16 foști şi actuali magistrați au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul „Laundromat”, iar în dosar figurau 17, dintre care doi au decedat, iar unul a plecat din Moldova.

Laundromat este schema prin care sume uriașe de bani au fost scoase din Rusia, fiind vorba de peste 20 de miliarde de dolari. Jurnaliști din 32 de țări, printre care și cei de la rise.md, au analizat zeci de mii de tranzacții efectuate prin cele 112 conturi bancare de la bănci din Europa de Est, dar și din întreaga lume, iar documentele bancare OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) aratau că banii au ajuns la afaceriști ruși din domeniul bancar, al construcțiilor sau al tehnologiei informației.

Articole asemănătoare

Back to top button