Cele mai distribuite falsuri care au circulat în ultima perioada în R. Moldova, în contextul războiului din Ucraina
În ultima perioadă, în mediul online din R. Moldova au circulat mai multe informații false cu privire la războiul dintre Ucraina și Rusia. Unele falsuri au fost deconspirate rapid, altele au reușit să ajungă pe la ochii și urechile multor persoane, care după au intrat în panică și și-au creat o imagine greșită despre realitate. Vezi mai jos câteva dintre minciunile distribuite intens în această perioadă și care este, de fapt, adevărul.
Minciuna 1: Moldova va fi implicată în războiul din Ucraina, sau va fi atacată
Adevăr: Conform Constituției, Moldova este o țară neutră și asta înseamnă că nu se va implica militar în război. În Moldova nu există stare de asediu și nu s-a dat ordin de mobilizare. Moldova se implică umanitar prin ajutorarea ucrainenilor care fug de război. Peste 70.000 de refugiați sunt adăpostiți acum în Republica Moldova (aproape 3% din populație).
Minciuna 2: Ambasadele sunt evacuate din Moldova
Adevăr: Misiunile diplomatice continuă să lucreze în regim obișnuit în Republica Moldova în strânsă cooperare cu autoritățile noastre pentru a ajuta refugiații care sosesc în țara noastră urmare a războiului din Ucraina. În același timp, numeroși diplomați din Ucraina își găsesc în aceste zile refugiu în Chișinău, la fel ca și misiunea OSCE.
Minciuna 3: Bărbații nu au voie să părăsească țara
Adevăr: Bărbații din Republica Moldova pot traversa frontiera fără nicio restricție. Informațiile care afirmă contrariul sunt false și au scopul de a genera panică și incertitudine în rândul populației din țara noastră.
Minciuna 4: Intenția regiunii transnistrene de a-și declara „independența” duce la tensionarea situației și crește riscul de conflict.
Adevăr: Astfel de declarații din partea așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană au mai fost făcute și în trecut după ce Moldova semna documente importante cu UE, cum ar fi Acordul de Asociere Moldova-UE. Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente și, totodată, hotărât să soluționeze toate problemele doar pe calea dialogului. Regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de UE și aceste programe urmează să crească în amploare și beneficii pentru toți locuitorii țării.
Minciuna 5: Există puțină valută în țară
Adevăr: BNM informează că Băncile din Republica Moldova funcționează în regim de lucru stabil. De asemenea, țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare.
Minciuna 6: Nivelul radiațiilor din țară este la un nivel alarmant
Adevăr: Conform datelor Ministerului Mediului, nivelul dozelor de radiații gamma este același comparativ cu perioadele dinaintea de războiului declanșat în Ucraina.
Minciuna 7: Există deficit de carburanți pe piață
Adevăr: ANRE informează că în prezent, importurile în Republica Moldova se realizează în volume comparabile cu cele medii pentru perioada de pana la declanșarea crizei din Ucraina. Stocurile de benzină, motorină și gaz lichefiat deținute de companiile petroliere importatoare sunt la un nivel suficient pentru a satisface cererea existentă. Autoritățile monitorizează zilnic situația pe piața carburanților.