fbpx

Ce preț va achita Republica Moldova pentru gazele livrate de Gazprom? În decembrie – mai ieftin

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, tot el șeful delegației Republicii Moldova la negocierile cu Gazprom de la Sankt Petersburg, a anunțat luni, 1 noiembrie, că prețul pe care îl va plăti Republica Moldova pentru gazul livrat de concernul rus va fi de circa 450 de dolari pentru mia de metri cubi în luna noiembrie și de sub 400 de dolari în luna decembrie curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Citește și: Care va fi prețul gazului pentru consumatorii finali? Vicepremierul Spînu: „Cu siguranța va crește”

Până a ajunge la un preț agreabil, tariful la gaze pentru consumatori nu va crește. În octombrie a fost un pic peste 760 de dolari. Pentru a nu acumula datorii curente, Guvernul va veni și va ajuta consumatorii cu compensarea gazului pentru octombrie și vom analiza pentru noiembrie„, a spus Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit oficialului, comparativ cu tarifele din contractul cu Gazprom, prețul de piață este în prezent de 1.089 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru luna decembrie este prognozat un preț de 798 de dolari.

Prețul mediu al achiziții efectuate în ultima săptămână de către Energocom a fost de 994 de dolari. Din punctul meu de vedere, am reușit să rezolvăm o problemă care era să devină extrem de costisitoare pentru consumatorii casnici și industriali. Au fost negocieri extrem de dificile și trebuie să recunoaștem că poziția noastră nu era extrem de avantajoasă, dată fiind dinamica pieței și deficitul de gaze în toată Europa”, a mai spus acesta.

Vezi și: doc | Spînu: Cu Gazprom am semnat un protocol și un contract. Documentele conțin patru principii și opt decizii

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button