fbpx

CC: Sesizarea privind scoaterea Partidului Șor în afara legii, inadmisibilă

Sesizarea privind declararea în afara legii a Partidului Șor este inadmisibilă. Decizia a fost luată de judecătorii Curții Constituționale (CC). Potrivit magistraților, o astfel de sesizare nu poate fi înaintată de deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Astfel de sesizări pot fi depuse de Preşedintele Republicii Moldova, de Preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a Parlamentului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei. 11”, au concluzionat judecătorii.

„În prezenta cauză, Curtea a fost sesizată de câțiva deputați din Parlament. Având în vedere că deputații din Parlamentul Republicii Moldova nu se încadrează în categoria subiectelor care, potrivit articolului 38 alin. (2) lit. d) din Codul jurisdicției constituționale, dețin prerogativa sesizării Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității unui partid politic, Curtea conchide că sesizările menționate supra sunt inadmisibile”, se mai arată în decizie.

Amintim că Înalta Curte a fost sesizată de deputații Octavian Țîcu, Liviu Vovc, Dinu Plîngă și Maria Ciobanu.

Vom cere declararea Partidului Șor ca fiind un partid ilegal. Am strâns probe pentru ca să invocăm temeiuri de neconstituționalitate. Este un partid care a încălcat în nenumărate rânduri legislația”, a subliniat, anterior, Plîngău.

Articole asemănătoare

Back to top button