fbpx

Care va fi vârsta standard de pensionare începând cu anul următor? PAS a înregistrat un proiect de lege privind majorarea acesteia

Deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dan Perciun a înregistrat proiectul de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor, proiectul fiind elaborat împreună cu Guvernul. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, iar pentru femei va fi de peste 59 de ani și de 60 de ani de la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne la 63 de ani în 2028.

„Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori, revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, a mai menționat Dan Perciun.

Ce prevede proiectul?

  • Cei care care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3. Asta înseamnă că bărbații la 1 ianuarie 2022 se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35.6 ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.
  • Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistemul reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii.

„Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistemul reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii”, a mai declarat deputatul PAS.

Proiectul de lege vine după ce în anul 2020, deputații fracțiunii parlamentare Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), au propus Parlamentului ca vârsta de pensionare să fie redusă începând cu 1 ianuarie 2022. Potrivit prevederilor inițiativei legislative, vârsta standard de pensionare urma să fie de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

„Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoie să majoreze vârstele de pensionare”, a explicat deputatul.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button