fbpx

BNM, despre acuzațiile lui Șor: „Deciziile privind relația de afaceri cu fiecare client se iau de către bancă de sine stătător”

După ce Ilan Șor și reprezentanții formațiunii pe care o conduce au acuzat Banca Națională că ar exercita o comandă politică, instituția a venit cu o reacție. BNM precizează că decizia privind o eventuală relație cu fiecare client aparține exclusiv băncii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Săptămâna trecută Partidul ȘOR a anunțat că ar fi supus atacurilor, deoarece Victoriabank ar fi închis unilateral conturile partidului, iar alte bănci nu ar vrea să încheie contract cu formațiunea

Banca Națională a Moldovei a transmis printr-un comunicat că este inadmisibil ca politicienii să recurgă la tentative de a implica banca centrală în scopuri electorale, iar orice acțiune a instituției se bazează pe legislație, asigurând supravegherea băncilor în scopul protejării intereselor deponenților și al menținerii stabilității și viabilității sistemului bancar din Republica Moldova.

„Conform legii, băncile trebuie să își organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente și sănătoase. La deschiderea conturilor, acestea sunt obligate să aplice măsuri de precauție privind clienții, conform cerințelor legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Dacă nu este posibilă conformarea la măsurile de precauție, băncile sunt obligate, în temeiul legii, să nu efectueze nicio activitate sau tranzacție, să nu stabilească nicio relație de afaceri ori să termine o relație de afaceri existentă.

Totodată, Legea privind activitatea băncilor stabilește că acestea dispun de independență juridică, operațională, financiară și administrativă față de orice persoană, inclusiv față de BNM, Guvern și de alte autorități ale administrației publice și nicio persoană nu poate îngrădi independența băncilor, nu poate influența organele de conducere în exercitarea funcțiilor, nu poate interveni în activitatea vreunei bănci, cu excepția executării unor obligații sau împuterniciri specifice prevăzute de legislație”, punctează Banca Națională.

BNM conchide că hotărârile privind inițierea, continuarea sau terminarea relației de afaceri cu fiecare client în parte se iau de către fiecare bancă de sine stătător, în funcție de riscul asociat clientului și tranzacțiilor acestuia.

Articole asemănătoare

Back to top button