fbpx

Benzina și motorina vor fi mai scumpe marți! ANRE nu are prognoze optimiste pentru următoarea perioadă

Deficitul de produse petroliere generat de războiul din Ucraina și refuzul statelor Uniunii Europene de a importa țiței și produse derivate din Federația Rusă, generează în continuare o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil pe plan internațional. În condițiile în care Republica Moldova importă 100% din produsele petroliere consumate, tendințele actuale se reflectă și pe piața națională – notează Agenția Națională pentru Reglementară în Energetică (ANRE), care a anunțat prețurile la benzină și motorină pentru marți, 31 mai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin urmare, cotațiile Platts care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile au crescut pronunțat în ultima perioadă.

La data de 27 mai, cotația la motorină a depășit nivelul de 1150 $/tona, ceea ce este cu 72,41% mai mult decât la începutul anului 2022, iar la benzina de tip COR 95 aceasta a depășit nivelul de 1300 $/tona, ceea ce este cu 75,14% mai mult decât la începutul anului curent și reprezintă de fapt un record pentru perioada urmărită din ultimii 10 ani.

În condițiile actuale ale piețelor internaționale și luând ca bază media cotațiilor Platts pentru 14 zile anterioare, pentru ziua de mâine, 31 mai, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 31,31 lei/litru;
Pentru motorină – 27,42 lei/litru.

Prețurile anunțate pentru mâine reprezintă o scumpire cu 16 bani a litrului de benzină și o scumpire cu 13 bani a litrului de motorină.

„Mecanismul actual de formare a prețurilor pentru produsele petroliere exclude orice intervenție a participanților pieței la stabilirea nivelului acestora și vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, precizează ANRE.

Articole asemănătoare

Back to top button