fbpx

Aur pentru echipa R. Moldova la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge

Echipa de robotică a Republicii Moldova „FIRST Global Team Moldova” a câștigat medalia de aur la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge, categoria „Inovație în inginerie”, demonstrând un proiect inedit în cadrul concursului și convingând juriul că sunt originali, inventivi și adevărați viitori ingineri. Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge s-a desfășurat la Geneva (Elveția), în perioada 12-16 octombrie 2022.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 180 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care împreună vor rezolva cele mai stringente probleme cu care se confruntă întreaga omenire.

Tema pentru anul 2022 a fost „Captarea Carbonului”. Cantitățile de CO2 în continuă creștere în atmosferă contribuie la încălzirea globală pe scară largă și la schimbările climatice. Concursul și-a propus identificarea de soluții inovatoare pentru a ne asigura o planetă mai sănătoasă pentru toți. Tema din acest an a provocat echipele FIRST Global să își imagineze viitorul climei pe Pământ. Având la dispoziție un kit cu piese de robotică standard, echipele au avut de construit câte un robot robust și versatil, care să simuleze captarea și stocarea carbonului.

Echipa de robotică care a reprezentat Republica Moldova a fost alcătuită din cinci elevi pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică: Cristian Bragarenco, Sanda Bostan, Nicolae Țurcanu, Vladimir Corduneanu și Mihai Eșanu au la activ medalii de aur și bronz obținute la diverse competiții, zeci de participări la olimpiadele și concursurile naționale, dar și la olimpiadele și concursurile internaționale cu locuri premiante, sute de ore de cursuri de tehnologie și ore de voluntariat, nenumărate participări la activități STEM. În plus, echipa deține titlul de ambasador STEM.

În acest an, participarea echipei la Olimpiada Mondială de robotică a fost coordonată de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, cu sprijinul financiar al Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, partenerii-cheie ai competiției, care susțin inițiativa de la prima ediție.

Ministerul Educației și Cercetării felicită participanții la Olimpiada Mondială de Robotică FIRST Global Challenge pentru rezultatele excelente obținute și pentru performanțele și aptitudinile deosebite, demonstrate la olimpiadă, pentru care s-au învrednicit de Premiul Mare.

Articole asemănătoare

Back to top button