fbpx

Au venit la Piața Centrală, dar nu după cumpărături. Mascații CNA au descins în hala unde se vinde carne

Mascații Centrului Național Anticorupție au descins în hala de carne de la Piața Centrală din capitală. Mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Funcționarii sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra cost. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, actualmente fiind audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Investigațiile s-au desfășurat timp de trei luni, iar ofițerii au stabilit că angajaţii Laboratorului ar fi perceput de la agenţii economici taxe de protecție, pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunțit.

Conform CNA, din înregistrările obținute în cadrul anchetei rezultă că funcționarii ar fi efectuat controale superficiale ale mărfii și ar fi admis produse de proastă calitate spre vânzare, punând astfel în pericol siguranța alimentară a cetățenilor.

Spre exemplu, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, costul pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcție de calitatea mărfii. În cazul în care produsul era proaspăt, de calitate înaltă, mita ar fi fost nu mai mare de 100 de lei pentru o unitate.

„Prețul serviciului” se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieței ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate. Astfel, un agent economic care aducea 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecție câteva mii de lei la fiecare partidă.

Din documentările, operate timp de trei luni, se estimează că suma totală, pretinsă drept mită, ar ajunge la circa 100.000 de lei – bani care au fost calculați luând ca bază înregistrările obținute de anchetatori. Suma reală, însă, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare.

În urma perchezițiilor din această dimineață,  au fost reținute cinci persoane, inclusiv trei medici veterinari și doi agenți economici. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile acestora, în birourile de serviciu şi automobile, dar şi în halele din Piaţa C0entrală a municipiului Chişinău.

Legislaţia în vigoare prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button