fbpx

Au milioane de euro pe care nu le pot lua. Motivul pentru care jucătorii lui Sheriff Tiraspol nu își pot primi banii de la UEFA

Fotbaliștii de la Sheriff Tiraspol nu pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide cont în valută în băncile din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul discuției telefonice cu premierul Natalia Gavrilița, care l-a sunat ca să discute despre problema asigurării cu gaze.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Krasnoselski a menționat că echipa Sheriff este „locomotiva fotbalului moldovenesc” şi a solicitat ca chestiunea deschiderii de conturi în băncile din Republica Moldova să fie soluţionată, potrivit mold-street.com.

Manipulare de la Krasnoselski?

Potrivit acestuia, în continuare şi entităților comerciale din Transnistria li se refuză deschiderea conturilor în băncile moldovenești, ceea ce este o manipulare.

Sursa citată precizează că în 2019, circa 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a R. Moldova dețineau conturi în băncile licențiate de la Chișinău.

După ce au fost închise două sau trei conturi bancare ale unor companii cu datorii uriaşe, dar afiliate unor afacerişti de la Tiraspol şi Chişinău, autoritățile separatiste au inițiat o campanie propagandistică, în care susțineau că ar fi fost închise conturile bancare la mai multe companii din regiune, iar aceasta ar fi o nouă blocadă economică a regiunii.

Urmare a mai multor scandaluri financiare, inclusiv cu implicarea băncilor din Moldova, la nivel mondial, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului.

Acelaşi lucru a fost nevoită să facă şi Republica Moldova. În caz contrar, sistemul bancar risca să fie izolat de cel mondial. Aşa că Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență şi informaţii din partea clientilor, inclusiv din regiunea transnistreană.

Sursa citată mai adaugă că de aproape un deceniu se discută despre o posibilă integrare a băncilor din regiunea separatistă în sistemul bancar moldovenesc. Această integrare este blocată, însă, de nedorința instituțiilor financiare de acolo de a se racorda la reglementările internaționale și naționale privind guvernanța corporativă, transparență etc.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button