fbpx

Arderea anvelopelor, interzisă! Cei care vor arde cauciucurile riscă amenzi usturătoare

Cei care vor da foc anvelopelor în noaptea Învierii (și nu doar) riscă amenzi usturătoare. Agenția de Mediu avertizează că practica folosită în timp ce se organizează rugurile pascale este interzisă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit specialiștilor, la arderea de anvelope în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, inclusiv cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice. În caz de vânt, acestea pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

Dioxinele, fiind poluanți organici persistenți, sunt compuși chimici extrem de toxici. Organismele vii le acumulează, iar absorbția sau acumularea chiar și a unei cantități mici poate cauza la boli ale sistemului respirator și nervos sau chiar la decese. Pericolul special al acestora este că sunt extrem de rezistente la degradarea chimică și biologică, persistă în mediu timp de decenii și sunt transportate liber de-a lungul lanțurilor alimentare (alge – plancton – pești – oameni; sol – plante – erbivore – oameni).

Conform legii, poluarea aerului atmosferic se sancționează cu maxim 36 de unităţi convenţionale aplicate persoanei fizice sau cel mult 300 de unităţi convenţionale în cazul persoanei juridice.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button